Anders trakteren

5 juni 2020 – Komende maandag starten de basisscholen weer met alle leerlingen. Eindelijk! Mijn kinderen kijken er erg naar uit om hun vrienden uit de andere helft van de groep weer te ontmoeten. Dat kan niet anders dan een feest worden!

Feestjes zagen er de afgelopen tijd wel heel anders uit dan voor de Coronisatie. Mijn oudste zoon heeft nog mazzel gehad, hij was vlak voor de sluiting van de scholen jarig en heeft in alle uitbundigheid zijn verjaardag gevierd, compleet met trakteren en een kinderfeestje. Mijn jongste zoon had pech: geen visite, geen kinderfeestje en niet trakteren. Gelukkig maakte de feesthoed (met een beetje hulp van juf) veel goed en was het met aandacht op afstand toch een fijne verjaardag.

Zoals gezegd, het is een feest dat komende week alle kinderen er weer zijn. En nog mooier, alle verjaardagen van de kinderen die jarig zijn geweest tijdens de lock-down worden gevierd! Dat zal een prachtige dag worden. Er komt taart (oh, mag ik dat al verklappen?) en er staan meer verrassingen op stapel.

De afgelopen weken was het stoeien met de regels en protocollen op de scholen, want wat doen we bijvoorbeeld met verjaardagen en trakteren? Natuurlijk werden de verjaardagen van de kinderen op school gevierd, maar nog even zonder traktaties. Hoe doen we dat met trakteren door de kinderen die de komende weken jarig zijn? Is het veilig om eigengemaakte baksels uit te delen? Of mag alleen voorverpakt snoep? Maar dat is weer niet zo gezond en zeker niet duurzaam. Dilemma’s, die vragen om een goed idee.

Vorig jaar was ik op basisschool Het Talent in Lent, waar de kinderen van mijn achternicht naartoe gaan. Een vernieuwende basisschool met een mooi concept. Daar dachten ze: in plaats van trakteren op iets lekkers, kun je ook trakteren op iets leuks! Dit idee sprak mij erg aan, hoe mooi is het om jouw klas te trakteren op extra lang buiten spelen, omdat jij jarig bent! Of om het spel te mogen kiezen dat jij met de hele klas gaat spelen.

Het ouderwetse trakteren ligt wel eens wat gevoelig, zoals ook in dit artikel van het NRC aan bod komt: Status, gezondheid, religie: trakteren op school is een hoop gedoe.

De mooiste Pinterest-traktaties komen langs en ja, ook ik zoek daar naar inspiratie. Mijn oudste zoon houdt niet van snoep (ja echt!) en erg van pure chocolade. Maar ik weet dat de meeste kinderen daar weer niet van houden. En bij gezonde traktaties trekt mijn jongste zoon zijn neus op: ‘dat lust ik niet, alleen avocado’. (ja echt!) En dan nog de kinderen met een allergie of de kinderen die geen gelatine mogen en ga zo maar door. Het zweet breekt me uit! Ik kan het me gemakkelijk maken en kiezen voor iets goedkoops en voorverpakt, maar dat druist in tegen mijn principes: liefst zo gezond mogelijk en geen afval. Onmogelijke klus dus.

Nu de Corona-maatregelen dwingen tot aanpassingen, bieden ze ook ruimte voor kansen, om het eens anders te gaan doen. Want het is moeilijk om gewoonten te veranderen, waar we zo aan gewend en gehecht zijn.

Hoe mooi zou het zijn om de vier weken tot de zomervakantie eens lekker te gaan experimenteren met Anders Trakteren?

Klik op Anders Trakteren voor tips. Heb jij nog ideeën? Laat het me weten, dat zet ik ze erbij!

Foto: Hello I'm Nik

Andere post-its

Burgerschap
Busy

Procesregisseur Burgerschap

Procesregisseur actualisatie kerndoelen burgerschap Vanaf september 2022 ben ik de procesregisseur van kerndoelenteam Burgerschap. Mijn rol is het functioneel leidinggeven aan

Lees verder »

He bah! Weer zo'n cookie pop-up om te laten weten dat deze site cookies gebruikt.